Zdrowa dieta. 8 wskazówek, jak poprawić swoje zdrowie

Poznaj swoją własną lodówkę. To pierwszy krok na drodze do zdrowej diety. Wyrzuć szkodliwe produkty: majonez, ketchup, wszystko, co zawiera tłuszcze trans (margarynę).
Trzymaj się diety jednopłytowej. To świetna okazja dla zapracowanych osób, aby zadbać o kondycję i zachować zdrowie. Wizualnie podziel płytkę na 4 części. ¼ talerza – warzywa (bardzo przydatne są seler, ogórek, rzodkiewka, daikon), ¼ – owoce (najlepiej jabłka), ¼ – dodatek (płatki owsiane na wodzie – zastrzyk energii na cały dzień), ¼ – białka (mięso , ryby, drób, jajka, fasola). Na tym talerzu jest tylko 300 kalorii. Musisz jeść 5 takich talerzy dziennie. A dostaniesz zdrowe odżywianie. I to jest gwarancja zdrowia na długie lata.
- Jedz przynajmniej raz dziennie buraki. Są zarówno pomocne prz oczyszceniu organizmu, jak i zapobieganiu nowotworom. Dietetycy uważają buraki za produkt leczniczy. Buraki zawierają substancję betainę, która normalizuje metabolizm tłuszczów. Możesz ugotować zdrowy deser buraczany: krąg gotowanych buraków, plasterek pomarańczy na wierzchu i kilka kropel soku pomarańczowego. Przydatne i niskokaloryczne.
- Zadbaj o swoją wątrobę. U mojej kuzynki zdiagnozowano stłuszczenie wątroby. Byłem bardzo zaskoczony, bo w ogóle nie pije alkoholu. Przyczyną mogą być leki, niedożywienie lub nadwaga. Chociaż mój krewny zawsze był chudy. Problem w tym, że choroba przebiega bezobjawowo, człowiek może żyć latami i nie zauważyć.
- Na co dzień w Twojej diecie powinny znajdować się grube włókna. Pęcznieją i zajmują dużą objętość żołądka, co pozwala nam szybciej się napełnić i nie przejadać. Seler może być używany nie tylko w zupie, jak wielu jest przyzwyczajonych, ale także jako surowy dodatek do sałatek. To jest produkt witaminowy. Szpinak – gorąco polecam dodawać go do swojego talerza przy każdym posiłku.
Niektóre komórki krwi można zastąpić tłuszczem. W ten sposób wątroba zarasta komórkami tłuszczowymi. Okresowo zażywaj hepatoprotektory, aby wspomóc wątrobę. Należą do nich preparaty na bazie ostropestu plamistego.
- Wielu moim znajomym zalecam picie wody zamiast jedzenia. Cytują mnie nawet: – jeśli chcesz jeść – pij wodę. Czasami odczuwamy pragnienie jako uczucie głodu. Pod względem objawów warunki te są takie same. Jeśli poczujesz głód, pij wodę. Jeśli po 30 minutach nadal jesteś głodny, jedz. Pamiętaj jednak, że przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3-4 godzin. W przeciwnym razie wszystko, co zostanie zjedzone 4 godziny po poprzednim posiłku, odłoży się w tłuszczu.
- Oto wskazówka dietetyków, aby się nie przejadać: na początku każdego posiłku zjedz 100 gram jarmużu morskiego, pęcznieje on w żołądku – wypełniając jego określoną objętość i jemy mniejszą ilością jedzenia. Plus – dostajesz zestaw przydatnych witamin, minerałów i jodu, których bardzo nam wszystkim brakuje. Wodorosty można jeść w dowolnej ilości. Nie tylko nie dodaje kalorii, ale także spala cały nadmiar.
- Dietetyczny przepis na pizzę dla Twojego odżywiania: Ciasto bez mąki i drożdży. Zamiast tego otręby + 4 jajka. Śmigać. Upiec bazę do pizzy. Nadzienie: gotowane pieczarki na sytość, czerwona papryka na pikantność, pasta pomidorowa na wierzchu + szczypta sera 17% tłuszczu + zioła prowansalskie do smaku. Przez 30 minut w piekarniku. (Źródłowy program telewizyjny „Tracę na NTV”)
Szkodliwe jedzenie:
- Tłuczone ziemniaki przemysłowe.
- Frytki. Amerykańscy nastolatki oglądają reklamy fast foodów 10 razy dziennie. Z 3 dolarów, które rodzice dają im na śniadanie, wydają 2 dolary w fast foodach. Stąd otyłość.
- Hamburger.
- Kiełbasa.
- Prażona kukurydza.
- Majonez.
- Soki pakowane. Zawierają dużo cukru – to droga do cukrzycy.
- Przemysłowe wypieki są pełne tłuszczów trans.
- Wódka.
- Olej rycynowy usuwa z organizmu witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
- Napoje bezalkoholowe zawierają dużo fosforu, który zaburza wchłanianie wapnia.
- Kawa ma silne działanie moczopędne, prowadzi do niedoboru wapnia, usuwa witaminy z grupy B. Kawa rozpuszczalna zawiera glin.
- Winogrona podczas dojrzewania silnie wchłaniają chemikalia z gleby, podnosząc poziom cukru we krwi.
- Cukier dedukuje witaminę B3.
- Mleko, które jest dostępne w handlu, otrzymuje się z proszku. Krowy otrzymują za dużo antybiotyków (aby nie chorowały) i hormonów wzrostu. A to wszystko dostajemy z mlekiem. Z mleka w jelitach następuje proces rozkładu. Ostatnie badania: kraje, w których spożywają więcej mleka niż inne, mają więcej przypadków osteochondrozy. Najmniej cierpią na choroby stawów w Chinach i Japonii, gdzie nie piją mleka. Mleko, żółte sery, lody – dają najwięcej śluzu, co prowadzi do onkologii.
- Duża ilość mięsa powoduje gnicie.
- Oleje roślinne np. olej kukurydziany po obróbce cieplnej naruszają przewodnictwo błon komórkowych. Tłuszcz + obróbka cieplna = tłuszcze trans.
- Migdały są przeciwwskazane w opryszczce.
- Oliwki są przeciwwskazane w chorobach nerek i nadciśnieniu.
- Orzeszki ziemne zawierają dużo śluzu i mogą powodować alergie. Nie zaleca się osobom chorym i osłabionym, zwłaszcza dzieciom.
- Suszone owoce zawierają dużo siarki.
- Margaryna podnosi poziom cholesterolu. Prowadzi do problemów w układzie sercowo-naczyniowym.
- Zakupione zupy upośledzają trawienie.
Zdrowa żywność = zdrowa dieta
- Śledź. Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają zły cholesterol, podwyższają dobry cholesterol, rozrzedzają krew.
- Łosoś, tuńczyk.
- Brokuły. Zawiera substancje przeciwnowotworowe, źródło kwasów tłuszczowych omega 3, które przedłużają życie. Kiełki brokułów zabijają nawet bakterię Helicobacter pylori, która powoduje wrzody żołądka.
- Warzywa. Owoc. Pół kilo warzyw i pół kilo owoców dziennie. Warzywa powinny mieć różne kolory. Czerwoni mają coś, czego nie mają zieloni. Na zielono są te substancje, które nie są w kolorze pomarańczowym itp.
- Czerwone wino.
- Orzechy i nasiona codziennie. Szczególnie przydatne są migdały i orzechy włoskie. 50g migdałów obniża poziom cholesterolu, podobnie jak 20mg tabletki statyn. Migdały są jednym z najlepszych źródeł wapnia i kwasów omega 3.
- Czosnek. Według licznych badań ma działanie odmładzające.
- Czarna gorzka czekolada.
- Jagody.
- Zielona herbata i naturalna kawa.
- Gruby chleb. Jest źródłem witamin z grupy B.
- Brązowy makaron i ryż.